2014. január 18., szombat

Angol nyelvgyakorlás Second Life-ban

A Second Life virtuális világban bárki kényelmesen, otthonról csatlakozva gyakorolhatja az angol nyelvet.


Az ilyen fajta nyelvgyakorlás egyik fő előnye, hogy angol anyanyelvű személyekkel beszélgethetsz mikrofonon keresztül, miközben a 3D környezetnek köszönhetően szinte teljesen beleélheted magad a nyelvtanulásba. Részt vehetsz szerepjátékokban, online barátaidon keresztül megismerheted más országok kultúráját, együtt színházi előadásokat tarthattok, szókirakó játékokat játszhattok, beszélgethettek különböző témákról, virtuális világbeli helyeket fedezhettek fel, de akár elénekelhetitek kedvenc zeneszámaitokat is a színpadon táncolva.


Bár a virtuális világban való nyelvtanulás elsősorban a beszédértés és a beszédkészség fejlesztésére fókuszál, lehetőséged van olyan órákon is részt venni, ahol az olvasást, írást vagy a nyelvtant gyakorolhatod.


Az alábbiakban röviden összefoglaljuk azokat a virtuális világbeli közösségeket, nyelviskolákat, amelyek segítségével gyakorolhatod, továbbfejlesztheted angol nyelvtudásod. Mindegyik itt felsorolt virtuális világbeli hely rendelkezik weboldallal, ahol bővebb információkhoz juthatsz. Az egyes helyek eseménynaptárait érdemes a saját Google naptáradhoz hozzáadni, így az összes órát egy helyen, a saját időzónád szerint fogod látni.

1. Cypris Chat

Egy olyan online közösség, melynek tagjai az angol nyelv gyakorlására fókuszálnak. A csoportnak néhány angol anyanyelvű (USA, UK) tagja is van. Az órákon, eseményeken bárki ingyenesen részt vehet.

Részvételi díj: ingyenes

2. Virtlantis

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem (UWA) nyelvtanulást segítő (angol, német, francia, lengyel, olasz, kínai) virtuális világbeli online közössége. Az órákon, eseményeken bárki ingyenesen részt vehet.

Részvételi díj: ingyenes

3. Learn It Town

Főleg az angol nyelv oktatására fókuszáló virtuális világbeli nyelviskola, de vannak spanyol nyelvtanfolyamaik is. Nagy előnye, hogy az angolórák kizárólag amerikai és nagy-britanniai, angol anyanyelvű tanárok vezetésével zajlanak.

Eseménynaptár (csak a tagok számára érhető el): https://canvas.instructure.com/calendar
Teleport (csak tagoknak látogatható régió): secondlife://Learn It Town/14/64/16
Részvételi díj: az első 7 nap teljesen ingyenes, bármilyen kötelezettség nélkül. Később amennyiben úgy döntesz, hogy folytatni szeretnéd a nyelvtanulást, havi tandíjért cserébe korlátlan számú órán vehetsz részt. A tandíj 60–100 USD/hónap között jön ki attól függően, hogy egyszerre mennyi hónapra fizetsz elő. Érdemes kipróbálni az ingyenes 7 napos tagságot és nyomon követni a facebook oldalukat, ugyanis néha nagyobb kedvezménnyel lehet csatlakozni a nyelvtanfolyamokhoz.

4. Drive Through ESL

A Second Life virtuális világban 2006 óta működő nyelviskola. Hátránya, hogy az itt oktató angoltanárok többsége nem angol anyanyelvű.

Részvételi díj: az első óra teljesen ingyenes, bármilyen kötelezettség nélkül. Minden további órán való részvétel 1000–1500 linden dollárba (kb. 5–8 USD) kerül attól függően, hogy csak egy órára fizetsz-e be vagy egyszerre több órát fizetsz-e elő.